Eerst IK dan wij.

Dat is wel een beetje egoïstisch. Was dat jouw eerste gedachte?

Ik hoor je zeggen dat wanneer je voor jezelf kiest, dat het egoïstisch is.  Goed zo! Van mij mag je best wel egoïstische zijn. Mits je je dat bewust bent!  

Als je bewust voor jezelf kiest, doe je dat  zonder de ander ‘schade’ aan te doen. Ouders vinden dat lastig. Want ja, wanneer moet je voor jezelf kiezen? En zet je je kind daarmee op de tweede plaatst?

Ik hou van metaforen. Je zit in een vliegtuig en het cabinepersoneel geeft instructies. Weet je wat ze zeggen over de zuurstofmaskers? Eerst jezelf en dan pas je kind helpen. Als je voor jezelf kiest, zorg je goed voor jezelf. Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch ook goed voor je naasten. Anderen zijn dan graag in je buurt. Je zelfwaardering inspireert hen. Je geeft het juiste voorbeeld.

Als je een ander op de eerste en jezelf op de tweede plaats zet,  grote kans dat mensen over je heen lopen. Hoor je jezelf wel eens zeggen dat mensen geen respect voor je hebben? Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt doordat je niet goed voor jezelf zorgt. Doordat je jezelf wegcijfert en de ander belangrijker maakt. Doordat je jezelf niet belangrijk maak.

Jezelf niet op de eerste plaats zetten, is respectloos met jezelf omgaan.  Een kenmerk hiervan is dat mensen om tegen je zeggen dat je voor jezelf moet leren opkomen. Je hoort ze wel, maar wat dan? Hoe dan? Je wilt niet lelijk doen tegen anderen. Je wilt aardig doen. Aardig gevonden worden.

Wat je wilt, is je sterk voelen in je keuzes. Je eigen keuzes.

Wat je wilt leren, is weten wat je wilt en wat goed is voor jou. Zonder vechten, zonder vluchten.

Als je dat kan, dan ben je vanzelf een persoon waar anderen graag bij in de buurt willen zijn. Dat is wat je bij mij kan leren. Kom naar mijn gratis proefles en ervaar de kracht van kiezen voor jezelf.

Welkom!